MicroStack, düşük kaynaklar ile tek makine veya snap paket sistemi ile çoklu makine üzerinde kurulan basit bir OpenStack bulut uygulamasıdır. Snap'in farklı sistemlerde de kullanılması düşünülse de Canonical'ın geliştirmesinden dolayı yapı Ubuntu ile uyumlu olduğunu belirtebiliriz. Özellikle OpenStack'e yeni giriş yapacak kullanıcılar için oldukça verimlidir. Test ortamlarında kullanılması önerilmektedir. İçerisinde OpenStack'te kullanılan Nova, Keystone, Glance, Horizon, ve Neutron servislerini barındırmaktadır.
MicroStack kurulumu için 2 vCPU ve 8 GB RAM ve 50 GB'lık disk alanı yeterli olduğu belirtilmektedir. Ubuntu'nun önerisi ise 16 GB RAM ve fazlasıdır. Kendi testlerimde de bu değerlerin doğru olduğunu fakat içerisinde bir çok sanal makine koyacaksanız buna göre hafızanın arttırılması gerektiğini söyleyebilirim.
Tek Sistem üzerinde MicroStack yaygınlaştırılması
Bunun için elinizde Ubuntu 18.04 veya Ubuntu 20.04 sunucu sürümü kurulu olması gerekmektedir. En düşük olacak şekilde 8 GB RAM ve 50 GB Disk alanını da ayarladığınızı düşünürsek Ubuntu'nun kendisinde bulunan "snap" paket yönetim sistemi ile birlikte microstack'i aşağıdaki gibi kurabilirsiniz.
Ubuntu 18.04 kullanıyorsanız:
sudo snap install microstack --classic --beta
Ubuntu 20.04 kullanıyorsanız:
sudo snap install microstack --edge --devmode
Bu şekilde kurulum yaptıktan sonra sisteminize göre 5-15 dakika sürecek bir kurulum ile aşağıdaki gibi stack'in giriş ayarlarını yapabilirsiniz:
sudo microstack.init --auto
Web arayüzünden kontrol
Kurulum ve temel ayarlamalardan sonra aşağıdaki bilgiler ile Ubuntu cihazınızın IP'sini girerek web arayüzüne giriş yapabilirsiniz. Bu şekilde web arayüzü üzerinden Stack'inizi kontrol edebilirsiniz.
Parola almak için aşağıdaki komutu girebilirsiniz:
Parola almak için
sudo snap get microstack config.credentials.keystone-password
kullanıcı adı: admin
parola: keystone
Komut satırından kontrol
Komut satırından OpenStack'i yönetebilmek için python-openstackclient paketini yüklemeniz gerekmektedir. Bazı paketlerde bu otomatik gelmesine rağmen aşağıdaki komut ile yükleyebilirsiniz.
sudo apt install python3-openstackclient
Örnek olarak servislerin durumlarını incelemek için aşağıdaki komutu uygulayabilirsiniz:
microstack.openstack catalog list
Bu aşamada snap'ten dolayı erişim sağlayamamanız durumunda geçici olarak aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
export PATH=$PATH:/snap/bin
Eğer kalıcı olarak erişmek isterseniz de /etc/environment dosyasındaki path'lere aşağıdaki path'i eklemeniz gerekmektedir:
/snap/bin
Sonuç
Sonuç olarak bu şekilde çok kolaylıkla Microstack kullanarak OpenStack'e giriş yapabilirsiniz. Daha da detaylı bilgiler için aşağıdaki kaynakları kullanabilirsiniz:
Top comments (0)