Başlıklar
Yazılım Lisans Tipleri
1) MIT Lisansı
MIT lisansı sizi birçok konuda özgür kılar. Yazılımınıza ait kaynak kodunu dilediğiniz gibi kullanabilir, paylaşabilir ve değiştirebilirsiniz. Ticari olarak kullanımında bile bir sorun olmamaktadır. Fakat yazılım kadar yazılımı geliştireni de özgür kılar. Yazılım ile ilgili herhangi bir sorun çıkması durumunda yazılımı geliştiren kişi için herhangi bir yükümlülük söz konusu değildir. Bu nedenle MIT lisanslı bir yazılımı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz, fakat yazılımı kullandığınızda o yazılıma referans vermeniz gerekmektedir.
2) Apache Lisansı
Apache lisansının, MIT lisansından çok bir farkı olduğu söylenemez. Apache lisansı da hem yazılımı geliştireni hem de kullananları özgür kılmaktadır. Sadece yazılımınızı dağıtırken kullandığınız Apache lisanslı ürünlerin lisanslarını da dağıtımınıza eklemeniz gerekmektedir.
3) GNU Lisansı
GNU lisansı da MIT gibi kullanıcı ya ve geliştiren kişiye yazılımın kodlarına erişim konusunda bir kısıtlama getirmez. Fakat MIT lisansına kıyasla kullanım açısından bazı kısıtlamalara sahiptir. Bu kısıtlamaların en önemlisi, eğer yazılımınızda GNU lisansına sahip bir ürün kullandıysanız ve ürünü dağıtmaya başlarsanız, sizin yazılımınız da GNU lisansına sahip olmalıdır. Yani projemizde kendi geliştirdiğimiz kısımların da kaynak kodlarını paylaşmak zorundasınız. Bu nedenle ticari yazılımlarda GNU lisansı çok tercih edilmemektedir. MIT lisansında kaynak kodlarınızı paylaşmanız gerekmemektedir, geliştirdiğiniz kodları kimseyle paylaşmak zorunda değilsiniz.
Repository’e Lisans Ekleme
Yukarıda bahsettiğim lisanslar gibi olan tespit edilebilir lisans (detectable licence) eklediğiniz takdirde, repositorynizi ziyaret eden kullanıcılar repository sayfasının sağ üst kısmında lisans adını görebilirler. Lisans dosyasının tamamını okumak için, lisans adına tıklayabilirsiniz.
Top comments (0)