DEV Community

Cover image for Yazılım Lisans Tipleri ve Repository’e Lisans Ekleme
Koray Barkin
Koray Barkin

Posted on

Yazılım Lisans Tipleri ve Repository’e Lisans Ekleme

Başlıklar

Yazılım Lisans Tipleri

1) MIT Lisansı

MIT lisansı sizi birçok konuda özgür kılar. Yazılımınıza ait kaynak kodunu dilediğiniz gibi kullanabilir, paylaşabilir ve değiştirebilirsiniz. Ticari olarak kullanımında bile bir sorun olmamaktadır. Fakat yazılım kadar yazılımı geliştireni de özgür kılar. Yazılım ile ilgili herhangi bir sorun çıkması durumunda yazılımı geliştiren kişi için herhangi bir yükümlülük söz konusu değildir. Bu nedenle MIT lisanslı bir yazılımı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz, fakat yazılımı kullandığınızda o yazılıma referans vermeniz gerekmektedir.

2) Apache Lisansı

Apache lisansının, MIT lisansından çok bir farkı olduğu söylenemez. Apache lisansı da hem yazılımı geliştireni hem de kullananları özgür kılmaktadır. Sadece yazılımınızı dağıtırken kullandığınız Apache lisanslı ürünlerin lisanslarını da dağıtımınıza eklemeniz gerekmektedir.

3) GNU Lisansı

GNU lisansı da MIT gibi kullanıcı ya ve geliştiren kişiye yazılımın kodlarına erişim konusunda bir kısıtlama getirmez. Fakat MIT lisansına kıyasla kullanım açısından bazı kısıtlamalara sahiptir. Bu kısıtlamaların en önemlisi, eğer yazılımınızda GNU lisansına sahip bir ürün kullandıysanız ve ürünü dağıtmaya başlarsanız, sizin yazılımınız da GNU lisansına sahip olmalıdır. Yani projemizde kendi geliştirdiğimiz kısımların da kaynak kodlarını paylaşmak zorundasınız. Bu nedenle ticari yazılımlarda GNU lisansı çok tercih edilmemektedir. MIT lisansında kaynak kodlarınızı paylaşmanız gerekmemektedir, geliştirdiğiniz kodları kimseyle paylaşmak zorunda değilsiniz.

Repository’e Lisans Ekleme

Yukarıda bahsettiğim lisanslar gibi olan tespit edilebilir lisans (detectable licence) eklediğiniz takdirde, repositorynizi ziyaret eden kullanıcılar repository sayfasının sağ üst kısmında lisans adını görebilirler. Lisans dosyasının tamamını okumak için, lisans adına tıklayabilirsiniz.

lisans-gorsel

1) GitHub’da repositorynizin bulunduğu ana sayfaya gelin.

lisans-gorsel

2) “Add File” diyerek “Create New File” seçeneğini seçiyoruz.

lisans-gorsel

3) “Name your file…” kısmına LICENCE ya da LICENCE.md yazınız (bütün harfler büyük olmalıdır).Daha sonra sağ tarafta bulunan “Choose a licence template” butonuna basınız.

lisans-gorsel

4) Açılan ekranda uygun lisans tipleri bulunmaktadır. Eklemek istediğiniz lisans tipini seçiniz.

lisans-gorsel

5) Seçtikten sonra seçtiğiniz lisans tipinin izinleri, kısıtlamaları ve gereksinimlerini görebilirsiniz. Eğer kullanım koşullarını okuduktan sonra onaylıyorsanız “Review and Submit” butonuna basarak lisansı ekleyebilirsiniz.

lisans-gorsel

6) Sayfanın alt kısmında bulunan “Commit changes” kısmında dosyada yaptığınız değişiklikleri içeren bir commit mesajı yazabilirsiniz.

7) Commit mesajı kısmının altında bulunan alandan yaptığınız commit’i bulunduğunuz branch’e mi ya da yeni bir branch’e mi eklemek istediğinizi seçiniz. Eğer bulunduğunuz branch varsayılan branch ise alttaki “Create a new branch for this commit and start a pull request” seçeneğini seçiniz. Branchlerin ne olduğunu tam olarak bilmiyorsanız bu linkten branch anlatımıma ulaşabilirsiniz.

lisans-gorsel

Top comments (0)