DEV Community

Sevilay Erkan
Sevilay Erkan

Posted on • Originally published at sevilayerkan.Medium on

Online Staj Mülakatlarına Nasıl Hazırlanmalı

Daha önce mülakat tecrübeniz yoksa veya mülakatlarda heyecanlanıyorsanız, farklı bir soru geldiğinde durup ekrana bakıyorsanız çözüm burada. Aşağıdaki önerilere dikkat ederek, örnek sorulara hazırlanarak heyecanınızı biraz daha kontrol edebilir ve mülakatlarınızda daha başarılı olabilirsiniz.

Aşağıdaki çıkarımlarım yüzlerce görüşme ve 5 farklı staj tecrübem sonucunda deneme yanılma yoluyla edindiğim tecrübeler. Umuyorum sizler için de faydası olur ❤

Ofiste laptopundan online iş görüşmesi yapan bir kadın

Genel Sorular

Ben de staj mülakatlarından önce çok heyecanlanıyordum şu soruların cevaplarına hazırlandıktan sonra daha rahat geçti hepsi. Sizler de bu soruların cevaplarına hazırlanarak görüşmelerinize daha hazırlanmış bir şekilde girebilirsiniz:

  • 2–3 dklık kendini tanıtma konuşması (kişisel olarak, eğitim bilgileri vs gibi )
  • 3–4 dklık teknik anlamda bildiklerini, yaptıkların ı anlatma ( kullandığın diller, frameworkler, teknolojiler, projeler, şu an ne ile uğraşıyorsun, neyi hedefliyorsun yakın gelecekte teknik olarak vs)
  • 3–4 dk başvurduğun alanla ilgili yaptıkların (fe, be, qa, devops, vs.),
  • Varsa daha önce yaptığın projelerin özeti
  • Varsa daha önce yaptığın takım çalışmalarına ait bir özet birkaç cümlelik (ne yaptınız, ekip içi karşılaştığınız sorunlar neydi nasıl çözdünüz  — bunlar ayrı soru olarak da mülakatlarda gelebilir)
  • kendini geliştirmek, bilgilerini güncel tutmak için neler yapıyor, nereleri takip ediyorsun?
  • sosyal anlamda neler yapıyorsun, hobilerin var mı? (sorulabiliyor bazen, benim hobim neydi, ne diyeceğim vs diye heyecanlanmıyorsun görüşmede sorulunca, yaşandı malesef :’) )

Üsttekiler pozisyondan bağımsız mülakatlarda genel gelebilecek söylenebilecek şeyler. Başvurduğum yere spesifik olarak da şunlarla ilgili ne diyebilirim diye bakıp giriyordum:

  • Başvurduğum alanla ilgili neler yaptım?
  • Şirket ne yapıyor, hangi teknolojileri kullanıyor? (Bunun cevabını araştırmam sonucunda bulamazsam mülakatta soruyordum.)
  • O pozisyonla kendime ne katabilirim ve onlara ne katabilirim?

Bunları bir yere not alınca daha net oluyor her şey, heyecan miktarını azaltıyor. Zaten yazınca akılda kalacaktır bir yerden okumaya da gerek olmayacaktır. En azından ne diyecektim diye soru gelince düşünmüyorsunuz veya aa ben bir proje yapmıştım/görmüştüm bununla ilgili neydi ya adı diye durup kalmıyorsunuz. Bazen kendinizi tanıtın sorusunda bile heyecanlanıp ekrana bakakalabiliyoruz bu şekilde bunun olma ihtimalini azaltmış oluyoruz.

Peki ilginç bir soru veya cevabını bilmediğiniz bir soru geldi ne yapacaksınız?

Eğer biraz fikir yürütebileceğiniz bir konuysa o konuyu çok bilmediğinizi belirtip sesli olarak ne düşündüğünüzü aktarmayı deneyin. Aklınıza hiç bir şey gelmiyorsa da açıkça bilmediğinizi, araştırabileceğinizi söyleyebilir (eğer biliyorsanız nereden nasıl araştıracağınızı da belirtebilirsiniz) veya bilmiyorum ancak görüşmeden sonra bakacağım diyip not alabilirsiniz. Unutmayın “Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır”.

Görüşme sonunda mutlaka bakın o not aldığınız şeye! Mülakatlarda not aldığınız şeylere, bilmediğiniz keywordlere bakmanın da sizi bu süreçte geliştirdiğini göreceksiniz.

Şirkete/Pozisyona Yönelik Sorular

Faydasını gördüğüm bir diğer şey de mülakata gireceğiniz kurum hakkında araştırma yapmak. Şirket kültürlerini, ürünlerini tanımak. Mutlaka ama mutlaka pozisyonun ilanını, kurumun web sitesini tekrar inceleyip öyle giriyordum görüşmelere! Kurumun web sitesini eğer varsa Linkedin gibi sosyal medya hesaplarını şöyle bir inceleyip girmekte gerçekten çok fayda var.

Bir de görüşmede karşı tarafa pozisyonla veya şirketle ilgili en az 1 soru da olsa sormak değerli. Genelde mülakatın sonunda size soru sormanız için ufak bir zaman ayırırlar, bu zamanı da kendi lehinize kullanabilirsiniz.

Peki neden bunlar değerli? Bu öncelikle sizin o şirketi, pozisyonu araştırdığınızı, dolayısıyla araştırmacı bir ruh a sahip olduğunuzu gösteriyor. Bir de bunlar sizin o işe istekli olduğunuzu karşı tarafa gösterme şekliniz olabiliyor.

Benim önerim bu soruyu (veya soruları) önceden belirlemek. Size sorunuz var dendiğinde belirlediğiniz soruyu/soruları karşı taraf görüşme esnasında cevapladıysa da endişelenmenize gerek yok. Bu durumda “görüşme öncesinde aklımda(hazırladığım sorular arasında) size x’i sormak vardı ama cevaplamış oldunuz çok teşekkür ediyorum” tarzında bir geri dönüş yapabilirsiniz.

Veya konuştuklarınız üzerinden aklınıza gelen veya not aldığınız bir soru varsa bunu sorabilirsiniz.

Heyecan ve Motivasyon

Bu kadar hazırlandım yine heyecanlanıyorum diyebilirsiniz, ki bu da çok normal bir duygu, hele ki ilk mülakatlarınızda. Bunun normal bir duygu olduğunu bilmeniz kontrol etmeniz için ilk adım. Kontrol altına alınmış heyecan, stres anında salgıladığınız kortizol, adrenalin gibi az miktardaki stres hormonları başarınızı arttırabilir. Ancak heyecan, stres oranınızın kontrol edemediğiniz noktada olduğunu düşünüyorsanız bunu bir yakınınızla ve bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmaktan lütfen çekinmeyin.

Heyecanlandığınızda şöyle düşünmenizde fayda var: “Ben gereken şekilde hazırlandım”, “Elimden geleni yaptım”. Elbette böyle düşünmek herkes için kolay değil ama aklınızda böyle bir düşünce olması bile rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Özellikle staj görüşmelerinde karşı taraf da tecrübesiz olduğunuzu bildiğinden sizin heyecanlanmanızı anlayışla karşılayacaktır. Gerektiğinde su içmek için veya bir es vermek için müsade isteyebilirsiniz.

Bir de staj mülakatlarının çok ciddi toplantılar değil de gelecekte çalışacağınız kişilerle veya yeni insanlarla, şirketlerle tanışmak için olduğunu düşünebilirsiniz. Ki öyle de zaten , görüşmede rahat olmanız karşı tarafta da iyi izlenim yaratacaktır.

Görüşmeye giyiminize, dış görününüşünüze dikkat ederek girmek, görüşmeye girdiğiniz odayı toparlamak temizlemek de motivasyonunuzu, özgüveninizi olumlu yönde etkileyecektir. Evet laptop webcamlerinden kıyafetinizin ütüsüz olması gibi birçok çok detay görünmüyor ama kendinize özen göstermeniz sizin mental durumunuzda çok fark yaratabilir. Güzel bir parfüm veya deodorant sıkmanın da online mülakatta motivasyona katkısı olduğunu söylebilirim. :)

Mülakatlarınızın başarılı geçmesi dileklerimle ❤

Sorunuz olursa veya iletişime geçmek isterseniz Twitter ve Linkedin adreslerimden bana ulaşabilirsiniz. Twitch’teki yazılımla ilgili yayınlarım için kanalıma gelebilirsiniz. İleride yayınlayacağım yazılarda görüşmek üzere… ❤

Top comments (0)