DEV Community

Cover image for peviitor.ro - voluntar
Boga Sebastian Nicolae
Boga Sebastian Nicolae

Posted on

peviitor.ro - voluntar

Ca si in orice proiect OPEN SOURCE, totul se bazeaza pe voluntariat. Daca vrei sa contribui la acest motor de cautare - locuri de munca : https://peviitor.ro/ , poti sa te inscri ca voluntar.
Odata prezentata dorinta ta de a te oferi voluntar, noi nu o sa iti dam taskuri ci o sa te intrebam la ce te pricepi?

Nici o problema sa nu-ti faci daca nu te pricepi la nimic, pentru ca voluntariatul inseamna in special dobandirea unor skilluri. Si daca nu te pricepi la ceva anume si vrei sa iti dezvolti un skill, noi te asteptam cu drag.

Ce vei face ca si voluntar?

Avem pregatite mai multe directii, pe care bucurosi ti le prezentam in continuare. Asadar, unde te poti implica?

Interfata Utilizator (front-end)

Pe parte de interfata utilizator iti vei dezvolta skillurile de programator (developer) si vei lucra cu tehnologiile: HTML, CSS, JavaScript.
Fiecare versiune are definite anumite functionalitati, iar partea de front-end va oferi utilizatorului accesul la aceste functionalitati.

Tester (QA, QC, Software tester)

Inainte de a publica o versiune in productie avem nevoie ca produsul (motor de cautare) sa fie testat si aprobat.
Partea de testare cuprinde atat partea de UI (front-end) cat si partea de backend, dar si datele (locurile de munca), partea de scraper cat si partea de automatizare a popularii indexului, schema din index si stabilitatea environment'urilor.
Daca esti deja tester sau daca vrei sa iti testezi abilitatile de tester, poti sa te alaturi echipei si cu siguranta skillurile tale tehnice se vor imbunatati.

Functional testing, Performance Testing, Security Testing, Database Testing sunt doar cateva directii care vor trebui acoperite si prin urmare aceste directii de dezvoltare a skilurilor te asteapta.

Programator web (Back-end developer)

Partea de back-end este destul de complexa. Avem un wrapper peste index scris in PHP, apoi mai e si indexul care tehnic il avem implementat in Apache SOLR.
Partea de HTTPS este asigurata de CloudFlare deci implicit avem si partea de CDN asigurata si deci ne lovim de discutii legate de CACHING. Codul este salvat in GitHUB deci te vei familiariza cu comenzile git.
Partea de back-end livreaza informatiile in format JSON spre front-end deci vorbim si de partea de integrare a celor doua mari componente ale sistemului.

DevOPS

Partea de intretinere aplicatii in conditiile in care zilnic apar diferite atacuri cibernetice si se gasesc noi vulnerabilitati de securitate este un domeniu cunoscut in SDLC (software development lifecycle). Daca vrei sa te alaturi echipei si sa iti dezvolti partea de skilluri de devops, fi sigur ca avem suficiente provocari pentru tine. Avem multe procese automatizate insa ne dorim sa mai simplificam anumite procese, asa ca, hai in echipa si n-o sa te plictisesti, iti garantam.

Delivery manager

Chiar daca nu vor fi taskuri clasice pentru acest rol, echipa care livreaza versiunile pe productie va fi acea echipa care se ocupa nu doar de proces dar si de momentele in care upgradam motorul de cautare de la o versiune la alta. Manual sau automatizat? E o decizie grea si va depinde si de ceilalti membri din echipa. Ce zici? Suna interesant? Hai cu noi si o sa descoperi ce inseamna grija fata de utilizatorul final.
Rolul acesta implica si crearea si sincronizare echipelor astfel incat utilizatorul final sa fie deloc sau cat mai putin impactat de procesul intern de dezvoltare software.

Business Analyst

Partea de analiza de business ne lipseste cu desavarsire. Avem o viziune insa nu avem pe cineva asignat pentru taskurile de analiza, astfel aceste lucruri sunt acoperite partial de catre developeri (programatori) in discutii directe cu Product Ownerul.

Marketing

Pe partea de markeing avem un mare lapsus. Pe langa faptul ca proiectul nu este bugetat, deci bugetul de marketing tinde spre zero absolut, nici nu avem o persoana dedicata pentru a dezvolta un plan de marketing care sa fie implementat de catre voluntari.
Singurele elemente de marketing in prezent sunt: platforma de LinkedIN pe care se publica articole scrise pe platforma dev.to, si foarte putine share-uri pe Facebook.
Inca lipseste si o pagina Facebook sau Twitter unde sa incercam sa facem mai popular proiectul nostru.
Daca vrei sa ajuti pe partea de Marketing, suntem bucurosi sa te avem in echipa.

Fundraiser

Clasicele departamente de fundraising aici nu prea se aplica deoarece nu suntem populari si inca nu avem pregatite nici mape de prezentare nici pachete. De altfel platforma peviitor.ro are intentia sa fie gratuita si sa ai acces la absolut toate functionalitatile fara sa fi limitat de cat ai contribuit.

Totusi, daca sunt firme care vor sa sponsoizeze efortul nostru si care vor intelege necesitatea existentei unui motor de cautare, atunci noi va trebui sa fim pregatiti cu un contract de sponsorizare, contract de donatie sau alte documente de care au nevoie legal acele firme pentru a-si justifica si deduce cheltuiala. Echipa de fundraising va fi componenta a departamentului de Marketing si va lucra in stransa legatura pentru a genera documentele necesare.
Desigur aceste initiative nu pot exista pana cand nu se finalizeaza infiintarea ONG-ului "OPORTUNITATI SI CARIERE" pentru care procesul este deja demarat.

PR (relatii cu publicul)

Echipaa de voluntari, persoanele implicate in proiect cat si cei care utilizeaza motorul de cautare vor forma o comunitate. Aceasta comunitate trebuie gestionata de catre cineva. Nu avem o persoana in prezent care se ocupa doar de aceasta comunicare cu comunitatea si daca vrei sa te alaturi pe aceasta sectiune, avem cel putin un loc in echipa.

De ce sa te implici?

Voluntariatul este recunoscut in Romania. Anii de voluntariat se considera ani de vechime. Sigur ca daca ti-ai indeplinit taskurile in echipa vei primi o adeverinta de voluntar odata ce vom avea ONG-ul.
Dincolo de acea adeverinta care este pur si simplu recunostinta noastra ca te-ai implicat in proiect, vei dobandi skilluri.
Daca la locul de munca sustinerea colegilor te va urca sau te va cobori pe scara ierarhica, tot ceea ce ai acumulat ca si skilluri nu are cum sa ti le ia nimeni.

Un gand la final de articol: "KNOWLEDGE IS THE NEW CURRENCY"
Sigur ca inca nu avem o moneda bazata pe cunostinele tale dar indemnul este ca odata cu dobandirea de noi skill-uri, vei avea acces la mai multe oportunitati. Una dintre ele este sa activezi voluntar in echipa peviitor.ro

Cum te inscri ca volntar?

Simpu. Lasa un comentariu aici sau scrie-ne pe pagina comunitatii: comunitate

Discussion (2)

Collapse
niculina107631 profile image
Niculina107631

Salut! Sunt interesata de proiect.
linkedin.com/in/niculina-moldovan-...

Collapse
sebiboga profile image
Boga Sebastian Nicolae Author

perfect. mersik. revin cu detalii pe mâine 🍻