DEV Community

Robin van der Knaap
Robin van der Knaap

Posted on • Originally published at Medium on

Sitefinity CMS

Om opdrachtgevers in staat te stellen hun eigen website te beheren, zet Webpirates op dit moment Joomla of intern ontwikkelde content management systemen in. Deze systemen zijn momenteel allemaal ontwikkeld in PHP. Om onze dienstverlening uit te breiden ben ik de afgelopen periode op zoek gegaan naar een CMS dat gebaseerd is op ASP.NET.

Het CMS moet aan een aantal vereisten voldoen. In de eerste plaats moet het CMS gebruiksvriendelijk zijn en een breed scala aan functionaliteiten bevatten. Tevens moet het CMS makkelijk uit te breiden en aan te passen zijn door een ontwikkelaar, zodat we dienstverlening op maat kunnen bieden en toch kostenefficiënt blijven.

Na een aantal systemen uitgeprobeerd te hebben, ben ik uitgekomen op Sitefinity van Telerik. Dit CMS is voor gebruikers uitermate gemakkelijk te bedienen, de standaard installatie bevat legio functionaliteiten en is voor ontwikkelaars makkelijk uit te breiden zonder hiervoor nieuwe technieken te leren.

Het CMS bevat alle gebruikelijke CMS onderdelen, zoals blogs, news, artikelen, polls en forums maar ook de mogelijkheid om wiki pagina’s aan te maken, nieuwsbrieven te versturen en gebruikersgroepen te beheren. De meeste functionaliteiten zijn eenvoudig te gebruiken en in te stellen door de gebruiker. Een korte training of uitleg is voldoende om snel aan de slag te kunnen met Sitefinity. Op de website van Sitefinity is een uitgebreid overzicht van alle features van het systeem te vinden.

Een aantal punten waarmee Sitefinity zich onderscheid van andere content management systemen wil ik in dit artikel uitlichten. Ten eerste bevat Sitefinity ondersteuning voor meerdere talen. Gebruikers kunnen zelf teksten in verschillende talen opslaan, zonder dat voor elke taal een nieuwe pagina aangemaakt hoeft te worden.

Sitefinity heeft een uitgebreid versiebeheersysteem ingebouwd. Hiermee kunnen meerdere versies van content opgeslagen en bekeken worden. Grootste voordeel hiervan is dat gemaakte aanpassingen met één klik weer teruggedraaid kunnen worden en inzichtelijk is wie welke aanpassingen heeft doorgevoerd.

Naast versiebeheer bevat Sitefinity een systeem waarmee alle nieuwe en aangepaste content eerst goedgekeurd moet worden door de daartoe bevoegde personen om gepubliceerd te worden. Vooral in ondernemingen waar meerdere mensen bijdragen leveren aan de inhoud van de website is dit een veel gevraagde optie.

Telerik stelt dat Sitefinity eenvoudig uit te breiden is door ontwikkelaars. Om dit te testen heb ik een kleine Twitter module geschreven waarmee de laatste tweets van een in te stellen gebruiker op de site worden weergegeven. En inderdaad, binnen enkele minuten had ik al een eerste werkende versie. Sitefinity gebruikt technieken die voor elke ASP.NET ontwikkelaar bekend zijn zoals masterpages en user controls. Nieuwe technieken hoeven dus niet te worden aangeleerd om nieuwe functionaliteiten toe te voegen aan Sitefinity.

Sitefinity was tot voor kort beschikbaar als community edition die gratis te downloaden was. Helaas is dit project stop gezet en is alleen de professionele editie nog beschikbaar. De kosten van het CMS bedragen $900,- per domein, dit is relatief goedkoop in vergelijking tot andere commerciële pakketten.

Grootste minpunt tot nu toe is de installatieprocedure. Het heeft mij zeker een halve dag gekost om Sitefinity aan de praat te krijgen. Belangrijkste les was om vooral niet de meegeleverde installer te gebruiken, maar de installatie handmatig uit te voeren.

Al met al ben ik erg enthousiast over de mogelijkheden die Sitefinity biedt, het gebruiksgemak en de eenvoudige wijze waarop ontwikkelaars functionaliteit toe kunnen voegen. Wilt u meer weten over Sitefinity of de diensten die wij op dit product bieden? Of wilt u een demonstratie van de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Top comments (0)