DEV Community

Muhammed Erdinç
Muhammed Erdinç

Posted on

TailwindCSS ile Postcss-Nesting Kullanarak Karmaşık Sınıflar Yazmak

TailwindCSS’in kullanıldığı örneklere baktığımızda, tek satırda yazılan kodların okunabilirlik seviyesinin düşük olduğunu ve büyük projeler için kullanılabilir olmadığını görebiliriz. Bu gibi durumlarda @apply ile birlikte mevcut TailwindCSS sınıflarını kendi özel CSS sınıflarımızın içinde kullanarak bu sorunun önüne geçebiliriz. Basit bir buton bileşeni üzerinden giderek konuya açıklık getirmeye çalışalım.

Örnek buton bileşenimiz

Yukarıdaki örnekte TailwindCSS sınıflarını tek satırda yazarak butonumuzu stillendirdiğimizde, kodun pek okunabilir olmadığını görebiliriz. Bu durum az sayıda yardımcı sınıf kullanıldığında çok göze batmayacak olsa da daha fazla yardımcı sınıf kullanımında okunabilirliği azaltacaktır. Yukarıdaki örneği @apply kullanarak yeniden düzenleyelim.

@apply kulanımı

Css sınıflarının kullanımı

Görüldüğü üzere daha okunur ve yönetilebilir bir kod tabanı elde etmiş olduk. CSS sınıf isimlerini belirlerken BEM standardına uyarak ve aynı zamanda SCSS’de olduğu gibi iç içe özel sınıflar yazarak da ilerleyebiliriz. Fakat iç içe özel sınıfları PostCSS varsayılan olarak desteklemediği için bir PostCSS eklentisi kurup ilerlememiz gerekecektir.

TailwindCSS bir PostCSS eklentisi olduğundan, Autoprefixer gibi diğer PostCSS eklentilerinde olduğu gibi onu Sass, Less, Stylus veya diğer ön işlemcilerle birlikte kullanabiliriz. Ancak bir TailwindCSS projesinde çok az CSS yazacağımızdan dolayı (belki de hiç yazmayacağız) bir önişlemci kullanmak zorunda değiliz. Hatta zorunlu olmadıkça sadece PostCSS ile çalışmak daha iyi olacaktır. Sadece PostCSS ve eklentilerini kullanarak proje geliştirmenin avantajları şunlardır:

  • Yazılan CSS sınıflarının birden fazla araç tarafından ayrıştırılması ve işlenmesi gerekmediğinden projemiz çok daha hızlı derlenecektir.

  • TailwindCSS ile birlikte CSS’te standart olmayan bazı yeni anahtar kelimeler (@apply, @tailwind, @theme gibi) eklendiğinden dolayı olası hataların önüne geçilecektir.

Yukarıdaki maddeleri göz önüne aldığımızda, zorunda kalmadıkça sadece PostCSS ile geliştirme yapmak bizim için yeterli olacaktır. Gerektiğinde PostCSS eklentilerini kurup geliştirme yapmaya devam edebiliriz. Kullanılabilir PostCSS eklentileri için PostCSS GitHub deposunu inceleyebilirsiniz.

Sadece PostCSS ile ilerlemek istediğimiz için, iç içe sınıflar yazabilmemize olanak sağlayan bir PostCSS eklentisi kullanmamız gerekmektedir. Bunun için postcss-nested ve postcss-nesting olmak üzere iki tane alternatifimiz var. TailwindCSS dokümanında önerildiği için bu yazıda postcss-nesting eklentisini kullanacağız. Kurulum ve daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Yine bir örnek üzerinden giderek ilerlemeye çalışalım. Aşağıdaki butonları TailwindCSS yardımcı sınıflarını kullanarak oluşturalım.

Oluşturulacak butonlar

Yukarıdaki butonları oluşturmak için yazacağımız kodlar aşağıdaki gibi olacaktır.

Yukarıdaki kullanımda, butonlarda düzenleme veya geliştirme yapmak bizim için çok maliyetli olacağından, bu kodu şimdi beraber düzenlemeye çalışalım. CSS kodlarımızı Postcss-Nesting eklentisi ile birlikte artık iç içe yazarak kullanabileceğiz. Şimdi kodumuzu düzenleyip nasıl göründüğüne birlikte bakalım.

Yeni oluşturduğumuz CSS sınıflarının daha okunur ve düzenli olduğunu görebiliyoruz. Artık buton bileşenlerimizi yönetmek ve geliştirmek çok daha kolay olacaktır.

Css sınıflarının kullanımı

Yukarıdaki örnekte kodun okunurluğunu artırmak adına focus ve hover kısımlarını düzenleyebiliriz. Burada hover ve focus sınıflarını ayrı bloklar içine alarak kodumuzu tekrardan yazalım.

Son yaptığımız düzenlemeler ile birlikte daha iyi bir kod tabanı elde ettiğimizi düşünüyorum. Bu şekilde ilerlemek hem kodu daha okunur yapacak hem de yeni bir geliştirme yapmak çok daha az maliyetli olacaktır. Ayrıca ekip halinde çalışıldığında code review yapmak ve olası hataları bulmak çok daha kolay olacaktır.

Kaynaklar

Top comments (0)