DEV Community

Berkay AKÇAY
Berkay AKÇAY

Posted on • Originally published at Medium on

Tasarımcıların Vazgeçemediği 27 Uygulama

İşte üst seviye tasarımcıların en çok kullandıkları uygulamalar ve nedenleri!

Günümüzde o kadar çok bağımlı olduğumuz uygulama var ki yarın hizmeti durdursalar toparlanmamız çok zor olurdu. Bu durum özellikle de tasarımcılar için geçerli. Geçimlerini büyük yazılımlar sayesinde kazanıyorlar. Dahası, bütün gün tasarım ayrıntılarını inceleyenlerde bir uygulamayı nelerin mükemmel yaptığına dair eşsiz içgörüler var. Tıpkı Superman’in çelikteki mikroskobik yapısal çatlakları gördüğü gibi onlar da UI/UX sürtünme noktalarını görebiliyorlar.

Bizler de mevcut en iyi tasarımcıları tarayıp iki düzineden fazla tasarımcıyla vazgeçemedikleri uygulamalar hakkında konuştuk. Her tasarımcının en az birkaç tane vazgeçilmez gördüğü uygulaması var. Bu uygulamalardan bazıları özellikle tasarımcılar için yazılmış ama birçoğu da herkesin kullanabileceği cinsten. İşte görüştüğümüz tasarımcıların en beğendiği uygulamalar.

ATEXT

Nedir? Kısaltmaları otomatik olarak metin parçalarıyla değiştiren bir Mac uygulaması.

Neden vazgeçilmez? Ustwo Ürün Tasarımcısı Lee Simpson durumu şöyle açıklıyor: “Tarih ve zaman hazır şablonları veya epostanıza çabucak kişi detaylarını aktarmanız için ideal. Çok sayıda ön tanımlı metin parçacığı mevcut ve size özel metin parçacıkları da oluşturabiliyorsunuz.”

ATOM

Nedir? Github’dan çapraz platform, heklenebilir metin editörü.

Neden vazgeçilmez? Moving Brands Kıdemli Tasarımcısı Toby Milner-Gulland’a göre Atom’un sürüm kontrol seçenekleri ve çok yönlülüğü onu bir numaralı metin editörü yapıyor.

AXURE

Nedir? Bir çapraz platform uygulaması ve internet sitesi prototiplendirme aracı.

Neden vazgeçilmez? Zappos Kullanıcı Deneyimi Lideri Jason Broughton, “Axure bizim bir numaralı prototiplendirme aracımız. Kullanıcı testi için çabucak prototip tasarımı oluşturmamızı, dokümantasyon ve hissedar sunumları yapmamızı sağlıyor. Team Project özelliği ise başkalarının çalışmalarının kaybolmasına neden olma korkusu olmadan projeler üzerinde birlikte çalışma imkanı sağlıyor. Bu aracın en iyi tarafı telefonda, tablette ve masaüstünde test modelleri hazırlamada kullanışlı olmasıdır,” diyor.

BĒHANCE

Nedir? Bir Adobe iştiraki olan internet sitesi ve uygulama, tasarımcıların çevrimiçi olarak portfolyolarını paylaşmalarını sağlıyor.

Neden vazgeçilmez? Tabletop Whale Veri Görselleştiricisi Eleanor Lutz, “Bēhance’de dolaşıp diğer tasarımcıların çalışmalarını görmeyi çok seviyorum. Bu uygulamayla beğendiğiniz tasarımcıları takip edebiliyor veya herhangi bir konu üzerine güncel en iyi tasarımları gezinmek için ‘Discover’ fonksiyonunu kullanabiliyorsunuz. iPad sürümü de gayet başarılı bir şekilde çalışıyor,” diyor.

CHROME

Nedir? Google’ın Mac, PC, Linux ve mobil işletim sistemlerinin yanı sıra Chrome işletim sistemi için de mevcut olan çapraz platform tarayıcısı.

Neden vazgeçilmez? Moving Brands Kıdemli Tasarımcısı Toby Milner-Gulland’a göre, modern web standartlarıyla uyumlu olması, fantastik hızı ve güvenilirliğiyle Chrome “bütün platformlarda test etme ve deneyimleme için en iyi tarayıcı”.

CLOUDAPP

Nedir? Ekran görüntüleri, dosyalar, web bağlantıları ve hatta ekran kayıtları da dahil olmak üzere bilgisayarlar arasında her şeyi paylaşmak için çevrimiçi bir platform.

Neden vazgeçilmez? Ustwo Ürün Tasarımcısı Lee Simpson, “Kendimi bildim bileli CloudApp’i kullanıyorum. Ekran görüntülerini ve küçük boyutlu dosyaları paylaşmada Dropbox’ın önünde ve eposta oluşturmadan da müşterilere resim bağlantıları göndermeyi süper kolaylaştıran bir uygulama. Hala ücretsiz sürümünü kullanıyorum ve henüz limiti aşmadım. Daha büyük dosyalar için doğal olarak Dropbox’ı kullanıyorum,” diyor.

EVERNOTE

Nedir? Tüm yemek tariflerinizi, notlarınızı, fişlerinizi ve diğer dijital dosyalarınızı saklayan bir çapraz platform.

Neden vazgeçilmez? Skully Genel Müdür Yardımcısı Josh Bloom, “MacBook Pro bilgisayarım, iPhone 6 Plus telefonum ve Samsung S6 Edge telefonum da dahil olmak üzere çok sayıda farklı cihaz arasında çalışıyorum. Dolayısıyla, nerede olursam olayım ya da hangi cihazı kullanırsam kullanayım fikir, düşünce, tartışma, ekran görüntüsü ve resimler gibi şeyleri saklamanın bir çaresini bulmam gerekiyordu. Evernote tüm bu platformların senkronize olmasını sağlıyor ve ben de kağıt taslakları, beyaz tahta resimleri, ürün fikirleri, blog yazıları veya kitap fikirleri hakkındaki bütün notlarıma ulaşabiliyorum,” diyor.

FEEDBIN

Nedir? Çok sayıda uygulamayı destekleyen RSS beslemeli çevrimiçi okuyucu.

Neden vazgeçilmez? Ustwo Ürün Tasarımcısı Lee Simpson, “Bir arkadaşım yaklaşık altı ay önce Feedly’e alternatif olarak Feedbin’le tanıştırdı beni. Feedly bir anda kullanışsız gibi gelmeye başladı. Hiç kullanmadığım tonlarca özelliği vardı. Ayrıca, arayüzü içeriğin o kadar önüne geçiyordu ki bir noktadan sonra beslemelerime bile bakmamaya başlamıştım. Feedbin’in gerçekten basit oluşunu seviyorum. Ayrıca, aylık sadece 3$ ve Reeder’la da entegre çalışabiliyor,” diyor.

FRAMER STUDIO

Nedir? Arayüzler, etkileşimler ve animasyonlar için prototiplendirme aracı.

Neden vazgeçilmez? ART+COM Studios’dan Raphaël de Courville, “Framer Studio’yu sadece kısa bir süredir kullanıyorum ama iş hayatımın ayrılmaz bir parçası haline gelecekmiş gibi görünüyor. Henüz başlangıç aşamasında. O yüzden, bazı özellikler hala tam anlamıyla oturmuş değil ama gelecek vaat eden bir uygulama ve hem Photoshop’la hem de Sketch’le mükemmel bir şekilde entegre çalışabiliyor,” diyor.

HACKPAD

Nedir? Dropbox iştiraki olan bu uygulama çevrimiçi, ortak çalışmaya dayalı bir metin editörü.

Neden vazgeçilmez? Raphaël de Courville, “Belgeler üzerinde ortak çalışma yapma konusunda Hackpad’in büyük bir hayranıyım. Hem araştırma yaparken hem de makale taslaklarımı hazırlarken kaynakları derlemek için bu metin editörünü kullanıyorum. Videoları otomatik olarak gömüyor ki bu da çeşitli video platformlarından tek yerde içerik toplamak için müthiş bir özellik. Hackpad’a herkes müdahil olup katkıda bulunabildiği için toplantı veya konferans esnasında sırayla not tutmak için de harika bir araç,” diyor.

HANGOUTS

Nedir? Google’ın mesajlaşma, sesli arama ve video konferans için yarattığı bir çapraz platform.

Neden vazgeçilmez? Work & Co Kurucu Ortağı Joe Stewart, “Ben Portland’da çalışıyorum. Müşterilerim ise San Francisco’da ve iş arkadaşlarım da New York’ta. O yüzden kelimenin tam anlamıyla Google Hangouts’ta yaşıyorum. Hiçbir uygulama karşınızdaki insanla aynı odada olmanın yerini tutamaz ama bu uygulama telefonda bile inanılmaz derecede iyi çalışıyor. Biriyle konuşurken yüzünü görmek süper etkili bir şey. İş paylaşmak için kullanışlı ve göreceli olarak daha hafif bir uygulama,” diyor.

IFTTT

Nedir? Çok sayıda hizmeti birbirine bağlayan bir çözüm aracı. Örneğin, bu uygulamayla Gmail’deki yıldızlı epostalarınızın Dropbox hesabınıza otomatik olarak yedeklenmesini sağlayabiliyorsunuz.

Neden vazgeçilmez? Ustwo Ürün Tasarımcısı Lee Simpson, “IFTTT’ye 2010 gibi kaydoldum (orijinal beta sürümünün bir parçasıydım) ve o zamandan beri düzenli olarak kullanıyorum. Fotoğrafları yedeklemek, paylaştığım bağlantıları saklamak, hatırlatıcı göndermek, sosyal ağlarda aynı anda ileti paylaşmak için kullanıyorum. Kısacası, benim için bir ton iş yapıyor. Geçenlerde birkaç ‘tarifi’ birbirine bağlayarak SMS ruh hali izleme uygulaması oluşturdum. Çok karmaşık fikirler ve prototiplerle deneyim yapmak için oldukça hızlı bir araç,” diyor.

ILLUSTRATOR

Nedir? Orijinal dijital sanat oluşturmak için Adobe’un sunduğu bir vektör grafik editörü.

Neden vazgeçilmez? Froont Kurucusu Sandijs Ruluks, “Bu program çizim, tasarım, kullanıcı akışları ve telkafesler de dahil olmak üzere neredeyse her şey için en sık şekilde kullandığım program,” diyor. Moving Brands Kıdemli Tasarımcısı Toby Milner-Gulland ise, “Sofistike her türlü vektör çizim, telkafes ve şablon için en iyi program,” sözleriyle Ruluks’u teyit ediyor.

KEYNOTE

Nedir? PowerPoint’in Apple sürümü olan Keynote, iPad ve Mac’te kullanılabilen bir sunum hazırlama yazılımı.

Neden vazgeçilmez? Skully Genel Müdür Yardımcısı Josh Bloom, “MacBook Pro bilgisayarımda kullandığım Keynote, tasarım ve konseptleri daha fazla kişiyle paylaşmak için idel bir program. Mükemmel animasyonlar ve geçişler sunan bu uygulamayla tıklama yöntemiyle çabucak prototip oluşturabiliyorsunuz. İnsanlar tıpkı After Effects’le yapılmış gibi görünen müthiş hareketli grafikler bile yapabiliyorlar,” diyor. Froont Kurucusu Sandijs Ruluks ise durumu daha kısa ve öz bir şekilde anlatarak, “Tasarım bu denklemin sadece bir yönü. Bir tasarımın ardındaki ‘neden’i anlatmak için Keynote’la çalışıyorum,” diyor.

LINKEDIN

Nedir? Profesyoneller için sosyal ağ.

Neden vazgeçilmez? Zappos Kullanıcı Deneyimi Lideri Jason Broughton, “Şu çok açık ki Linkedin yeni bir iş bulmak için mükemmel bir mecra ama aynı zamanda tasarım topluluğuyla bağlarınızı koparmamak için de iyi bir kaynak. Klişeleşmiş ilham verici resim iletileri bir yana, tasarım üzerine derinlemesine tartışmalar yapılan bir grup bulmak da oldukça kolay. Şu anda karakter evrimi üzerine büyük bir başlığı takip ediyoruz,” diyor.

LOLLIPOP

Nedir? Google’ın akıllı telefonlar, tabletler, giyilebilir ürünler ve hatta geçici dizüstü bilgisayarlarda kullanılabilen mobil işletim sisteminin son sürümü.

Neden vazgeçilmez? Lollipop’un Öncelikli Mod’u olmadan yaşayamayacağını belirten Huge Grup Kreatif Direktörü Charles Fulford, “Öncelikli Mod, çok önemli bildirimler haricinde telefonumdaki bütün bildirimleri kapatmama olanak sağlıyor,” diyor. Fulford’a göre, iyi iş odaklanılmış zaman ister. “Toplantılarda 23 saniyede bir telefonlarına bakan müşteriler görüyorum. Dinleme ve bunu takiben doğal empati mükemmel tasarım için ana araçlardır. Öncelikli Mod yoğun günlerdeki parazitleri ortadan kaldırıyor.”

MINDNODE

Nedir? iPhone, iPad ve Mac için geliştirilmiş bir zihin haritalama yazılımı.

Neden vazgeçilmez? Light UX Başkanı Jannie Lai, “MindNode şeması bana metro ağını anımsatıyor. Tasarımı sayesinde işlerimizi planlı bir şekilde yapabiliyoruz. Bu uygulama sayesinde konsept modellerden tasarım hiyerarşisine, özel hareketlere ve niteliklere kadar büyük ya da küçük fark etmeksizin her şeyi not alabiliyorum. Yaptığımız işe kuş bakışı bakmamızı sağlıyor. Tasarımcılar metin belgelerinden ziyade görsel şeylere daha iyi yanıt verdiği için bu uygulamayı planlama ve iletişim için etkili bir araç olarak görüyorum,” diyor.

PAPER BY FIFTYTHREE

Nedir? iPad için tasarımcı odaklı karalama defteri.

Neden vazgeçilmez? Ustwo Ürün Tasarımcısı Shaun Tollerton, “Tüm tasarımlarıma karalama yaparak başlamayı seviyorum. Bunun için de en beğendiğim uygulama Paper by FiftyThree uygulaması. Ekibimle paylaşabileceğim yeni konseptler oluşturmak çok kolay,” diyor.

PHOTOSHOP

Nedir? Adobe’un efsanevi resim düzenleme ve rötuş yazılımı.

Neden vazgeçilmez? Ustwo Ürün Tasarımcısı Shaun Tollerton, “Yaptığım karalama veya konsept içime sindiği zaman o tasarımı hayata geçirmek için Photoshop kullanıyorum. Evet, fazla abartılan bir araç ama yapmak istediğim şeyi kolaylıkla yapmamı sağlıyor. Tüm tasarım unsurları vektör bazlı olduğu için tasarım kolayca ölçeklendirilebiliyor,” diyor.

PINTEREST

Nedir? Çevrimiçi imlemeye dayalı popüler bir sosyal ağ.

Neden vazgeçilmez? Huge Grup Direktörü Charles Fulford, “Bu pek de bilinmeyen bir uygulama sayılmaz ama ne kadar sıklıkla ziyaret ettiğime bakınca ben bile şaşırıyorum. Boş vakit ve ilham tıpkı bulunmaz mavi balina gibi kısa süreliğine kendini gösterip kayboluyor. Dolayısıyla, herhangi bir cihazdan (ve hatta Chrome eklentisinden) Pinterest’e erişim imkanı bu uygulamayı duvarları olmadan sürekli varlığını hissettiren ve genişleyen bir müzeye dönüştürüyor,” diyor. Zappos Kullanıcı Deneyimi Lideri Jason Broughton, “Pinterest’i herhangi bir projesinde kullanmayan bir tasarımcı bulmanız çok zor,” diyerek durumu onaylıyor.

PIXATE

Nedir? Giyilebilir teknoloji ürünleri de dahil olmak üzere hangi cihazı kullanırsanız kullanın %100 bağımsız prototipler oluşturmak için bir çapraz platform uygulaması.

Neden vazgeçilmez? Ustwo Ürün Tasarımcısı Shaun Tollerton, “Şu anda Android Wear için saat yüzleri üzerine çalışıyoruz. Platform üzerinde desteği olduğu için prototiplendirme yaparken Pixate’i kullanacağım. Böylece, amaçlanan tasarımları doğrulayacak ve işlevselliğini test edebileceğim,” diyor.

PROCESSING

Nedir? Yeni medya sanatı, elektronik sanatlar ve görsel tasarım projeleri için açık kaynaklı bir programlama dili.

Neden vazgeçilmez? ART+COM Studios’dan Raphaël de Courville, “Kodlamada çabucak tasarım olanaklarını araştırmamı sağlıyor. Gerekli zamanlarda daha karmaşık yüklemeleri geliştirmek için ölçeklendirilebiliyor. Alışık olduğum tekrarlamalı oluşturma süreci için gerekli olan hızlı geribildirim döngüsü seviyorum,” diyor.

R

Nedir? Veri görselleştirme için kullanışlı olan bir istatistiksel programlama ortamı.

Neden vazgeçilmez? FlowingData Kurucusu Nathan Yau, “Teknik olarak bir ‘tasarım uygulaması’ olmasa da benim için vazgeçilmez bir uygulama. Veri grafikleri yapabiliyorum. R, veri idaresinde oldukça başarılı. Kullandığım diğer her şey içinse bir alternatif mevcut,” diyor.

SKALA

Nedir? Kullanıcı arabirimi ve ikon tasarım aracı.

Neden vazgeçilmez? Light UX Başkanı Jannie Lai, “Tasarım ekibindeki herkes telefonlarından gerçek zamanlı olarak çalışmalarına bakmak için Skala’yı kullanıyor. Çalışmalarımızın yüksek piksel yoğunluklu ekranlarda düzgün göründüğünden emin olmak istiyoruz ama aynı zamanda kullanışlı olmasını da istiyoruz,” diyor.

SKETCH

Nedir? Kullanımı kolay UI/UX tasarım uygulaması.

Neden vazgeçilmez? Skully Genel Müdür Yardımcısı Josh Bloom, “MacBook Pro bilgisayarımdaki Sketch uygulaması telçerçevelemeyi ve görsel tasarımı eşit oranda idare ediyor. Büyük oranda vektör bazlı ve çok fazla iş yükü olmadan çeşitli ebatlarda tasarım edinimi için tonlarca müthiş özelliği var,” diyor. Work & Co Kurucu Ortağı Joe Stewart ise uygulamanın sadece iPhone uygulamaları tasarlayanlar için gerçekten kullanışlı olduğunu belirterek, “Bana aptalca gelse de Android desteği vermeyi pek düşünmüyorlar gibi,” diyor.

SLACK

Nedir? Devamlı sohbet odaları etrafına yoğunlaşmış çapraz platformlu bir ekip iletişim aracı.

Neden vazgeçilmez? Slack uygulaması şaşırtıcı bir şekilde tasarımcılara sorduğumuz uygulamalar arasında adı en çok geçen uygulamaydı. Huge Grup Direktörü Charles Fulford bütün tasarım çalışmalarında işbirliği ve iletişimin anahtar rol üstlendiğini belirtiyor. “Tüm hesapların ve projelerin organize edilmesi ve tek bir çatı altında ve tüm cihazlar tarafından erişilebilir olması günlük kaosu ortadan kaldırıyor,” diyor. “Slack ile her şeyi kontrol etmek ve anlık geribildirim yapmak projelerin sağlıklı yürümesini sağlıyor. Ayrıca, üçüncü taraf entegrasyonları pürüzsüz bir iş akışı sağlıyor. Örneğin, Box kısa bilgilendirmelerden araştırmalara, telçerçevelere kadar tüm proje dosyalarına erişim veriyor. Hatta Slackbot, Product Hunt’tan günlük ilham verici beslemeler bile alıyor.”

TEXTMATE

Nedir? Kod ve biçimlendirmede uzmanlaşmış OS X için grafik metin editörü.

Neden vazgeçilmez? OKFocus Kreatif Direktörü Ryder Ripps, “Metin editörleri en çok kullandığım uygulamalardır. Fikirlerimi not etmekten tutun da kod yazmaya kadar her şey için bu uygulamaları kullanıyorum. Dürüst olmak gerekirse, şimdiye kadar çok sayıda metin editörü kullandım. O yüzden, hangisini kullandığımın bir önemi yok. TextMate aralarında en çok kullanılanı ama eskiden BBEdit’i, Text Wrangler’i ve Notepad’i de kullanırdım,” diyor.

Siz de favori uygulaması olan bir tasarımcı mısınız? Beğendiğiniz uygulamayı bu listeye eklemek için aşağıda yorum yazabilirsiniz.

Top comments (0)