DEV Community

Berkay AKÇAY
Berkay AKÇAY

Posted on • Originally published at Medium on

Dokunulabilen Hologram Teknolojisi

Hologramlara dokunabilme ve onlarla etkileşime girebilme hayali birçok defa bilim kurgu konusu olmuştur. Japonya’da bir laboratuvar bu hayali gerçek anlamda gerçekleştirdi.

Star Trek’teki dokunma hissi yaratmak için kuvvet alanlarını kullanan kurgusal holo-güvertenin aksine Digital Nature Group’taki Japon araştırmacılar farklı bir metot olan femtosaniye lazerleri kullandılar.

Bu tip bir lazer kaynaklı plazma 3B görüntü, daha önce de havai plazma 3B grafiklerinin gösteriminde kullanılmıştı ama ilk defa insanla temasında zarar vermeyen bir mekanizma ortaya çıkarıldı.

Görüntünün dokunulabilir güvenlikte olması ise lazer patlamalarının süresinin daha düşük femtosaniyelere ve nanosaniyelere indirgenmek yerine daha yüksek çözünürlükte femtosaniyelere indirgenmesiyle başarılmakta.

Araştırma ekibinin tanıtım videosunda voksellerden (lazer odağı havayı iyonize ettiğinde plazma tarafından emilen ışık noktaları) oluşan hologramlara güvenle dokunan bir parmak görülüyor. Hologramlarda kalp, yıldız ve hatta peri şekli bile vardı. Tüm görüntüler temelde iki boyutlu görüntülerin üç boyutlu temsilleriydi ama daha gelişmiş bir görüntülemeyle bu teknolojinin nerelere kadar gidebileceğini hayal etmek zor değil.

Bu mekanizma şu anda gerçek bir holo-güverte aracı olarak kullanımdan uzak olsa da araştırma ekibine göre dokunulabilir nesneler ve karakterlerle tamamlanınca havai holografik arayüzler için kullanılabilir.

Araştırma ekibinin femtosaniye lazer bazlı hacimsel görüntülemeleri Ağustos ayında düzenlenecek olan Siggraph 2015 fuarında tanıtılacak.

Sizin de yazımıza eklemek istediğiniz bir şeyler varsa yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Mashable

Top comments (0)