DEV Community

Cover image for Koodikahvit -podcastin tarina
Anniina Sallinen
Anniina Sallinen

Posted on

Koodikahvit -podcastin tarina

Koodikahvit on suomalainen ja suomenkielinen podcast, jossa istutaan kahvikupin ääreen keskustelemaan IT-alasta, ohjelmoinnista ja kaikesta siihen liittyvästä. Hostaan podcastia ystäväni Pauliina Solanne kanssa.

Mistä idea syntyi?

Tapasin Pauliinan ensimmäisen kerran kun Pauliina liittyi mukaan adminiksi yhteisöön, joka on tarkoitettu naisille ja sukupuolivähemmistöön kuuluville (mainitsin yhteisöstä jo aiemmassa blogipostauksessani). Syksyllä 2019 aloimme jutella teknologiapodcasteista, ja kuinka niitä ei ole kovin montaa suomenkielistä. Saimme silloin ajatuksen omasta podcastista.

Podcastin ajatuksena oli tarjota tietoa myös alottelijoille. Yksi lempipodcasteistamme (englanniksi) on Ladybug podcast ja uskoimme, että samantyyppiselle podcastille oli kysyntää: teknisiä aiheita, mutta myös jaksoja rekrytoinnista ja urasta, opiskelusta ja työskentelemisestä IT-alalla.

Työkaverit apuna

Tiesin, että meillä on töissä neuvotteluhuone, jota käytetään myös äänitysstudiona muille podcasteille, joten meillä oli siellä kaikki tarvittava laitteisto. Olen käynyt yhden studioäänittämisen kurssin lukiossa, mutta periaatteessa meillä ei ollut lainkaan kokemusta äänittämisestä tai varsinkaan audion editoimisesta.

Olen onnekas, koska meillä on töissä ihania työkavereita ja yksi heistä, Aki Kiminki (tuottaa useaa podcastia) lupasi auttaa alkuun pääsemisessä äänittämisen ja editoimisen suhteen. Myös toinen työkaverini, Henry Jalonen, lupautui auttamaan. He näyttivät kuinka laitteet kytketään, kuinka soundcheck kannattaa tehdä ja kuinka peruseditointi tehdään. Aki teki jopa meidän tunnusluritukset!

Tarvitsimme apua myös visuaalisen puolen suhteen. Voin piirtää box plotin Pythonilla, mutta kun on kyse logon suunnittelusta, minusta ei ole apua. Pauliinakin oli sitä mieltä, ettei se ollut hänen alaansa, joten onneksi saimme taas apua. Tällä kertaa Pauliinan työkaveri, Niko Salkola, yrityksen lead designer auttoi meitä.

Podcast-jaksoissa olemme korostaneet yhteisön merkitystä, ja mielestäni kaikki saamamme apu todistaa tämän.

Vieraat ja podin nimi

Minulla ja Pauliinalla on hyvin erilaiset urataustat. Minä opiskelin tietojenkäsittelytiedettä yliopistossa Suomessa, Pauliina osallistui bootcampille Australiassa. Pauliina on myös työskennellyt aiemmin muulla alalla, minä en. Siitä huolimatta tiesimme, että podcast tuottaisi kuuntelijoilleen eniten arvoa jos meillä olisi vieraita. Halusimme, että mukana olisi vieraita monipuolisesti erilaisilla taustoilla ja osaamisalueilla. Aloimme keräämään listaa potentiaalisista vierailijoista.

Toinen asia, joka meidän piti päättää oli podcastin nimi. Otsikot ovat minulle hankalia keksiä. Se on vähän sama kuin muuttujien nimeäminen! Lopulta keksimme nimen, johon olimme tyytyväisiä: Koodikahvit. Haluan aina avata nimen alkuperää, koska se ei ole alunperin meidän keksimä. Koodikahvit on peräisin työpaikaltani Solitalta ja se tarkoittaa yhteistä tilaisuutta, jossa joku pitää teknisen esityksen ja sen jälkeen aiheesta keskustellaan yhdessä. Se on tiedonjakoa Solitan työntekijöiden kesken. Täydellinen nimi teknologia aiheiselle podcastille siis, eikö?

Nykyhetki

Ensimmäinen Koodikahvit-jakso julkaistiin maaliskuussa 2020. Olemme nyt julkaisseet yhteensä neljä jaksoa, ja niitä on kuunneltu yhteensä n. 3850 kertaa. Valitettavasti aliarvioimme kuinka kauan COVID-19 on täällä kiusaamassa meitä, joten emme ole julkaisseet uutta jaksoa heinäkuun jälkeen. Viimeisimmässä jaksossa meillä oli ensimmäinen vieraamme, ja juttelimme alan koulutuksesta korkeakouluissa. Toivomme, että pääsemme pian taas äänittämään, mutta sillä välin otamme mielellämme vastaan neuvoja etänä äänitykseen. Kuten aiemmin kerroin, emme ole kovin kokeneita, joten ei mitään liian hienoa! Meistä tuntuu, että pääsimme vasta vauhtiin, joten olemme superinnokkaita äänittämään lisää jaksoja!

Ja lopuksi, tähän mennessä julkaistut jaksot Audioboom-palvelussa:

Audioboomin lisäksi voit kuunnella podcastia esimerkiksi Spotifyssa ja Apple Podcasts-palvelussa. Löydät podcastin myös monilta muilta alustoilta, tarkista se, jota itse käytät podcastien kuunteluun!

Kiinnostaisiko teitä nähdä miltä näyttää jakson editointi (englanniksi)?

Ihan loppuun vielä linkkejä muihin suomenkielisiin teknologiapodcasteihin:

Top comments (2)

Collapse
 
lauravuo profile image
Laura Vuorenoja

Hyvää duunia podin kanssa! Ja kiitti linkeistä, täytyy tsekata nääkin 💪

Collapse
 
annisalli profile image
Anniina Sallinen

Kiitos Laura! 😊